Wat zijn standaardobjectieven?
Standaardobjectieven zijn lenzen waarbij de beeldhoek het meest overeenkomt met die van het menselijk oog, dit bedraagt een beeldhoek van zo’n 50 graden diagonaal. In veel gevallen komt de brandpuntsafstand van een standaardobjectief overeen met het diagonaal van het beeldformaat, dit is echter maar een richtlijn.
De standaardobjectieven zijn verkrijgbaar met een vaste brandpuntsafstand evenals met een variabele brandpuntsafstand. De lenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn zeer geschikt voor beginnende fotografen om te oefenen. De lenzen hebben vaak een brandpuntsafstand van 50mm wat wil zeggen dat dit enigszins overeenkomt met menselijk oog. Wanneer u een object van dichterbij wilt fotograferen zul je een aantal stappen naar voren moeten zetten. Een standaardobjectief met een vast brandpunt is dus ideaal om te oefenen met composities.
Waarom een Standaardobjectief?
Wanneer je mooie foto’s wilt maken zonder al te veel moeite is een standaardlens de uitkomst. Je hoeft namelijk niet van lenzen te wisselen en allerlei lenzen mee te slepen. Voor uiteenlopende fotomomenten tijdens een vakantie of een dagje weg zijn standaardlenzen ideaal om leuke foto’s te maken zonder dat je veel tijd kwijt bent of extra materiaal mee hoeft te slepen.
De standaardlens is ook meer dan geschikt voor alledaags gebruik van de beginnende fotograaf. De lenzen zijn relatief eenvoudig in te stellen en te bedienen wat ze ideaal maakt voor beginnende fotografen.
Waar moet ik op letten bij aankoop van een Standaardobjectief?
Brandpuntsafstand
De brandpuntsafstand staat voor de afstand in millimeters tussen het frontelement en het brandpuntelement van een objectief. Dit vertaalt zich in de grootte van de zoom van uw lens.
Bij een brandpuntsafstand van 50mm komt de beeldhoek het meest overeen met die van een menselijk oog. Wanneer een brandpuntsafstand minder dan 50mm is betekend dit dat de beeldhoek vergroot. Andersom werkt dit hetzelfde, hoe groter het brandpuntsafstand hoe kleiner de beeldhoek. Grofweg kun je een brandpuntafstand van 50 millimeter gebruiken om te berekenen in welke mate een telelens een object dichterbij haalt. Heb je bijvoorbeeld een lens met een brandpuntsafstand van 150 mm dan zal deze het object 3 keer dichterbij halen dan de lens met een brandpuntsafstand van 50 mm.
Diafragma
Het diafragma van een lens bepaalt hoeveel licht deze doorlaat. Het diafragma wordt aangeduid met een F-getal. Hoe lager het F-getal van een lens is, hoe meer licht deze doorlaat. Een lens met een diafragma van F2 heeft bijvoorbeeld een grote opening met veel lichtinval, terwijl een lens met een diafragma van F20 weinig lichtinval heeft. Een klein diafragma (hoog F-getal) heeft als effect dat de scherptediepte toeneemt, echter zal door de lage lichtinval een langere sluitertijd verreist zijn. Een groot diafragma (laag F-getal) heeft als effect dat het de achtergrond onscherp maakt waardoor het hoofdobject beter uitblinkt.
Vast of variabel brandpunt
Standaardobjectieven kunnen een vast of een variabel brandpunt hebben. Elk heeft zijn voordelen en doeleinden, welke hieronder zullen worden toegelicht.
Vast brandpunt
Standaardobjectieven met een vast brandpunt kunnen niet in- of uitzoomen. Dit kan een nadeel zijn, maar ook zeker een voordeel. De standaardobjectieven met een vast brandpunt hebben in de meeste gevallen een brandpuntsafstand van rond de 50mm. Lenzen met deze brandpuntsafstand komen het meest overeen met de beeldhoek van het menselijk oog. Dit wil zeggen dat beginnende fotografen zeer goed kunnen oefenen met composities met een standaardobjectief met vast brandpunt. Elke keer wanneer de fotograaf een object dichterbij wil halen zal deze een aantal stappen vooruit moeten doen, hier kan een beginnende fotograaf veel van leren.
Variabel brandpunt
Voor het ultieme gemak in een camera maak je gebruik van een standaardobjectief met een variabel brandpunt. Met deze lens kun je namelijk de meest uiteenlopende foto’s schieten terwijl je niet allerlei lenzen hoeft mee te slepen. Ideaal voor op vakantie of een dagje weg.
Verschil standaardlens en telelens
We zien de laatste jaren dat het fotograferen een enorme vlucht heeft genomen. Het fotograferen met een zoomlens of telelens zien we steeds meer. Maar wat is het verschil tussen een standaardlens en een telelens? Zoals de naam verraadt, is de standaardlens vergelijkbaar met het menselijk oog. Dit is ideaal voor de standaard foto's, denk aan vakantiefoto's of de foto's die je maakt wanneer je een dagje weg bent. Je wilt dat niet de hele dag met een zwaar objectief lopen. Met een telelens heb je een veel groter bereik, in de zin dat je niet heel dichtbij je onderwerp hoeft te komen om deze prachtig vast te kunnen leggen. Wij hebben een enorm breed scala aan objectieven en telelenzen direct uit voorraad leverbaar.
Standaardobjectief online kopen: snel en voordelig
Geniet van het gemak van online winkelen in onze webshop. Je zoekt thuis uw standaardobjectief uit en bestelt deze direct online. Voor 17:00 besteld, is vandaag nog verzonden, mits op voorraad. Wil je de lenzen liever van dichtbij inspecteren en vasthouden, kom dan naar een van onze 6 vestigingen in de regio Den Haag. Wij voorzien je graag van een passend advies.