Sluitertijd bij fotografie NEBO

Wat is de sluitertijd en hoe werkt het?

Om met je fotocamera tot een goede belichting te komen ben je afhankelijk van je sluitertijd en diafragma. Met deze twee elementen kan je dus bepalen hoeveel licht je camera doorlaat om tot een goede belichting te komen. Maar wat is sluitertijd en hoe werkt dit?

Belichting bij fotografie

Je kan je fotocamera instellen op een manier dat de belichting volledig automatisch of half automatisch gedaan wordt. Het grote voordeel van automatisch is dat je je volledig kan concentreren op de compositie en je zelf niet hoeft na te denken over de belichting. Wanneer je toch de belichting wilt beïnvloeden dan kies je voor de half automaat of de volledige handmatige instelling. Naast sluitertijd is zoals aangehaald ook diafragma van invloed. Eerder schreven we al een artikel “Wat is diafragma in fotografie”.

Hoe werkt de sluitertijd?

De sluitertijd op je camera wordt meestal aangegeven door een grote rond knop die op de bovenkant van je fotocamera zit. De verschillende sluitertijden worden vaak aangegeven met getallen zoals een 60e, 125e, 250e, 500e ,etc,etc. De hoogte van de sluitertijd  waar je mee kan fotograferen is verschillend per camera. Hoe hoger het getal des te sneller je sluiter dicht gaat. De beste sluitertijd kiezen is dus afhankelijk van het onderwerp welke je wilt vastleggen.

Wat kan ik precies met welke sluitertijd?

Wanneer je beelden wilt bevriezen of sport wilt gaan fotograferen dan maak je de foto met een hoge sluitertijd. Neem bijvoorbeeld het maken van een foto van iemand die hard voorbij loopt. Daarvoor kan je op verschillende manieren de sluitertijd instellen op je camera. Je maakt een foto met een 1000e en ook één met 60e van een seconde. Bekijk de verschillen, je ziet dat de hardloper gefotografeerd met een hoge sluitertijd scherper op de foto staat ten opzicht van de foto die gemaakt is met een 60e van een seconde. De regel is dus, hoe sneller het onderwerp zicht voortbeweegt deze te hoger de sluitertijd.

Wat is sluitertijd bij fotograferen

Wanneer werk je met een lage sluitertijd?

Een lage sluiertijd gebruik je vaak in donkere lichtomstandigheden, de lage of langere sluitertijd laat dus meer licht naar binnen in je camera. Wanneer je met een sluitertijd lager dan een 60e  werkt moet je wel met een statief gaan werken. De kans dat je door de menselijke trilling anders een bewogen foto krijgt is aanzienlijk te noemen. Een kerktoren die tijdens de avond wordt aangelicht fotografeer je dus met een lage sluitertijd.

Afhankelijk van de benodigde sluitertijd en het gene wat je wilt fotograferen heb je dus een snelle(re) of langzame(re) sluitertijd nodig.

Welke sluitertijd bij beweging

Eigenlijk is het verstandig om gewoon aan de slag te gaan en de mogelijkheden te ontdekken. Begin bijvoorbeeld eens met het fotograferen van opspattend water uit de kraan. Maak een belichtingstrappetje, je begint met een lage sluiter en eindigt met een hoge sluitertijd. Je hebt dan snel onder de knie wat je te weeg brengt door tijdens het fotograferen met verschillende sluitertijden te werken. Dit moet je inspireren tot het maken van nog mooiere foto’s.

Wanneer het je nog niet helemaal duidelijk is ben je natuurlij altijd welkom in één van onze NEBO winkels in Den Haag of Pijnacker-Nootdorp. Neem dan gelijk een aantal voorbeelden mee. We helpen je graag op weg.