Macrofotografie Tips voor Beginners

Bij macrofotografie is het de bedoeling om onderwerpen zo groot mogelijk af te beelden. Dit wordt gerealiseerd door het onderwerp op zeer korte afstand te fotograferen.

Het mooie aan macrofotografie is dat je in staat bent om details vast te leggen die met het blote oog niet zijn te zien. Macrofotografie wordt voornamelijk toegepast bij fotografie van planten of insecten, maar ook bij fotografie van een onderdeel van een dierlijk of menselijk lichaam.

macrofotografie tips voor beginners

Wanneer spreken we van macrofotografie?

Bij een macrofoto dient het onderwerp op ware grootte te worden afgebeeld op de beeldsensor. Dit wordt uitgedrukt in een verhouding van 1:1, wat aangeeft dat het onderwerp niet vergroot of verkleind is.

Wanneer deze verhouding bijvoorbeeld 1:2 is wordt het onderwerp een keer zo klein afgebeeld op de beeldsensor, dit is dan eerder een close-up foto dan een macrofoto. Andersom kan het ook, met verhouding van 2:1 wordt het onderwerp een keer zo groot afgebeeld op de beeldsensor. Op deze manier kun je details die je normaal nooit had opgemerkt laten uitspringen.

Verschillende mogelijkheden tot macrofotografie

Voorzetlenzen
Een dioptrie-voorzetlens is een goedkope manier om te oefenen met macrofotografie. De voorzetlenzen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes variërend tussen +1 en +10. Zoals de naam al aangeeft zijn deze lenzen eenvoudig op de lens van je camera te bevestigen.

Een voorzetlens verkort de minimale instelafstand (de minimale afstand tot je onderwerp waarop je nog kunt scherpstellen) van je camera. Bij macrofotografie door middel van een voorzetlens is het aan te raden om geen gebruik te maken van je autofocus en de automatische instellingen van je camera aan te passen aan de situatie.

Tussenringen
Een andere relatief goedkope manier voor macrofotografie is het gebruik van tussenringen. Dit zijn korte, holle buizen welke je rechtstreeks op de body van je camera plaats om hier vervolgens het objectief op te bevestigen.

Net als een voorzetlens verkort een tussenring de minimale instelafstand van je camera. Het nadeel van macrofotografie door middel van tussenringen is het lichtverlies en een relatief klein scherpstelgebied. Dit laatste is echter op te lossen door verschillende tussenringen te combineren of af te wisselen.

Macrolenzen
De beste macrofoto’s maak je toch echt met een macrolens. De meeste macrolenzen hebben standaard een verhouding van 1:1, wat uitermate geschikt is voor het maken van goede macrofoto’s.

Macrolenzen zijn verkrijgbaar in brandpuntsafstanden van 50 tot 200 millimeter. Waar een macro-objectief met een brandpuntsafstand van 50mm prima is te gebruiken voor bijvoorbeeld plantenfotografie, is deze minder geschikt voor de fotografie van bijvoorbeeld insecten omdat je dan erg dicht op het onderwerp moet fotograferen.

De macro-objectieven van 100 millimeter zijn voor de meeste macro doeleinden geschikt, deze lenzen kunnen vaak zelfs prima gebruikt worden voor portretfotografie. De macrolenzen van rond de 200 mm hebben als voordeel dat je een grotere afstand tot je onderwerp kunt behouden. Daarnaast kun je met deze objectieven mooie effecten creëren door te experimenteren met de scherptediepte.

macrofotografie beginners

Macrofotografie voor beginners 

Wat eigenlijk geldt voor alle vormen van fotografie, geldt ook zeker voor macrofotografie: geduld is een schone zaak. Doordat je erg dicht op je onderwerp moet fotograferen en je diafragma ver open is heb je slechts enkele millimeters om scherp te stellen.

Elke beweging van zowel de fotograaf als het onderwerp verlegt de scherpte naar een ander punt. Je zou zeggen dat dit eenvoudig kan worden opgelost door met een kleiner diafragma te werken, dit is echter vaak niet mogelijk omdat je dan te weinig licht hebt.

Gelukkig is daar het statief. Met een statief kun je zeer nauwkeurig bepalen waar je de scherpte wilt hebben, tevens sluit je beweging vanuit de fotograaf uit. Door het werken met een statief kun je een langere sluitertijd hebben en dus ook kiezen voor een kleiner diafragma om meer scherpte in de foto op te nemen.

Voor onderwerpen die zich ver boven de grond bevinden kun je een groot statief gebruiken. De meeste onderwerpen voor macrofotografie bevinden zich echter dicht bij de grond. Hiervoor zijn handige driepoot statieven verkrijgbaar zoals de Manfrotto Pixi Tafelstatief.

Je kunt er echter ook voor kiezen om simpelweg op de grond te gaan liggen, dit werkt vaak ook prima. Neem in dit geval wel een kleed of vuilniszak mee om jezelf te beschermen tegen viezigheid, tevens is een schepje aan te raden zodat je je camera een stukje in kan graven wanneer je erg laag bij de grond wil fotograferen.

Experimenteer er op los

Macrofotografie is uitermate geschikt om lekker te experimenteren met de scherptediepte. Je kunt ervoor kiezen om het onderwerp te laten uitlichten door de achtergrond onscherp te maken, maar ook om slechts bepaalde delen van het onderwerp scherp in beeld te krijgen.

Dit maakt dat je met macrofotografie vele mogelijkheden hebt om een onderwerp vast te leggen. Door te spelen met het diafragma zul je deze mogelijkheden ontdekken.

Om je macrofoto echt perfect te krijgen is enige nabewerking nodig. Ook bij de nabewerking kun je experimenteren met contrast en kleuren, mijn advies is om het origineel op een aantal verschillende manieren te bewerken. Zo kun je als je klaar bent de mooiste uitkiezen.

macro vlieg

Gouden tip voor macrofotografie

Nog een laatste tip voor het fotograferen van insecten. Insecten zijn erg beweeglijk en schrikken snel wanneer je dichtbij komt. Doordat het ’s ochtends kouder is zijn insecten vaak langzamer en minder beweeglijk, ideaal voor de macrofotograaf!

Workshop macrofotografie           

Wil je jouw vaardigheden als macrofotograaf naar een hoger niveau tillen? Dan is onze workshop macrofotografie iets voor jou! In deze workshop leer je van onze specialisten de fijne kneepjes van macrofotografie. Tevens leer je hoe je het meeste haalt uit je camerafuncties. Er is ruimte voor persoonlijke begeleiding en daarnaast is het een goede manier om in contact te komen met mede fotografen.