Iso waarde bij foto maken NEBO

Welke iso waarde gebruik je precies in welke omstandigheden?

Iso is nieuwe benaming voor asa. Bij fotorolletjes of analoge films gebruiken we vaak de term asa, hoe hoger de asa des te lichtgevoeliger de film. Met bijvoorbeeld een film van 400 asa kan je in donkere lichtomstandigheden beter fotograferen dan een film met een lichtgevoeligheid van 200 asa.

In de wereld van de digitale fotografie praten we eigenlijk haast niet meer over asa maar gebruiken we de term iso. Maar wat is iso waarde en hoe gebruik je dit? Je leest het in dit artikel.

Iso-waarde

Wanneer je analoog aan het fotograferen bent dan is de hoogste lichtgevoeligheid waar je mee kan werken 3200 iso. Het nadeel is wel dat bij 3200 iso de korrel in de foto echt zichtbaar is. Tot een lichtgevoeligheid van 400 iso is de kwaliteit prima maar wanneer je filmrollen van 800, 1600 of 3200 iso gaat gebruiken dan is de korrel steeds beter zichtbaar.

 

Welke iso gebruik ik nu in welke omstandigheden?

Vooropgesteld hoe lager de iso des te scherper je foto. Wanneer je met een hogere iso gaat werken levert je dit een steeds grotere korrel op in je foto maar daar staat tegenover dat je steeds minder licht nodig hebt met een goede belichting een foto te maken. Een mooie bijkomstigheid is wel dat je dan ook dat je met hogere sluitertijden kan gaan werken. Het lichtverlies van de hogere sluitertijd wordt gecompenseerd bij het gebruik van een film met een hoge iso waarde.

Iso waarden tabel

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van iso waarde en in welke omstandigheden je deze het beste kan gebruiken.

100 iso :              Buiten in zonnige omstandigheden.

200 iso:               Zonnig maar dan met wat bewolking.

400 iso:               Voor de bewolkte en donkere dagen.

800 iso:               Voor binnenshuis zonder flits

1600 iso:             Goed te gebruiken bij avondfotografie

3200 iso:             Voor wanneer je in de nacht foto’s wilt gaan maken

De genoemde iso waarden uit deze tabel zijn de waarden wanneer je met een analoge camera foto’s aan het maken bent.

Iso waarde digitale camera

In de wereld van de digitale fotografie is er heel veel verandert. De logica is nog steeds hetzelfde maar je kan met de huidige camera’s je iso veel hoger instellen zonder dat je afbreuk doet aan de kwaliteit. Dit kan oplopen tot wel 64.000 iso! Een heel verschil dus ten opzichte van de iso waarde die je gebruikt bij een fotorolletje. Eerder schreven we al een artikel over de nieuwe trends binnen de wereld van analoge foto’s of filmrolletjes.

Het mooie van deze enorme waarde is dat je in veel gevallen de flitser niet meer nodig hebt om een foto binnenshuis of een kerkgebouw te maken. Stel je wilt binnen in een kerkgebouw de glas en lood ramen fotograferen en je zou  gebruik maken van een flitser dan komt de foto helemaal niet tot zijn recht. De mooie kleuren van het glas en lood worden helemaal weggeflitst. Wanneer je dezelfde foto maakt zonder flitser maar dan met een hogere lichtgevoeligheid dat zal je ervaren dat de foto wel aan kwaliteit voldoet. Oftewel, een foto zoals je belichting graag zou willen hebben. De kleuren komen warm over zoals je dit ook ervaren hebt.  Verder kan je de hoge iso waarde ook gebruiken wanneer je aan nachtfotografie doet. Zonder het gebruik van een flitser maar wel met een hoge iso waarde zal je versteld staan welke resultaten je behaalt.

De zeer hoge iso waarde op een digitaal fotocamera biedt je echt veel meer kansen. Door te experimenteren zie je de mogelijkheden ontstaan. Ook  is een hoge iso waarde goed te gebruiken wanneer je met hoge sluitertijden aan fotograferen bent. Het licht wat je in theorie zou verliezen vanwege de hoge sluitertijd wordt nu gecompenseerd door de hoge is waarde.

Zoals je ziet ligt er een uitdaging om meer met de iso waarde van je camera te gaan werken. Wanneer je dit verhaal een beetje onder de knie hebt zal je ervaren dat deze optie op je fotocamera je veel mogelijkheden oplevert.  Heb je nog vragen? Kom gerust langs in één van onze vestigingen. Onze fotospecialisten helpen je graag.